10 декември

Международен ден за правата на човека

БНТ Русе - Шест жени (2005).mp4

ШЕСТ ЖЕНИ

Документалната лента разказва за русенските майки, организирали протестите срещу хлорните обгазявания на града през 80-те години на миналия век. Филмът проследява кошмара, на който са подложени русенци в продължение на 8 години и който провокира гражданската активност за първи път след 1944 година. Организатор на първият протест в съвременната българска история са шест жени, чиито имена днес малко хора помнят.

Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева (посмъртно), Стефка Монова, Евгения Желева (посмъртно), Албена Велкова, както и присъединилата се малко по-късно към тях известна общественичка майка на шест деца Мария Варамезова (посмъртно) са удостоени от Общински съвет - Русе със званието „Почетен гражданин на Русе“.

Филмът на телевизионен център Русе разказва за силата и решимостта на шестте жени, организирали първите екопротести у нас, за ролята имза спасяването на района от екологичната катастрофа, но и за промените, настъпили в България след края на 1989 год. Филмът „Шест жени“ е заснет през 2005 г. Негови автори са Детелина Каменова и Веселина Антонова.