ЛЯТО,

Здравей!

В България астрономическото лято настъпва по обяд на 21 юни 2022 г. в 12 часа и 13 минути.

Слънцето ще изгрее в 5:48 и ще залезе в 21:08 часа.

На 21 юни светлата част от денонощието ще продължи 15 часа и 19 минути и 30 секунди и постепенно ще започне да намалява.

В Северното полукълбо юнското слънцестоене ще отбележи началото на лятото и най-дългия ден от годината. Ранни зори. Дълги дни. Късни залези. Кратки нощи. Слънцето ще се издига високо всеки ден, пресичайки небето. Междувременно на юг от екватора ще започне зимата.

Когато става въпрос за астрономически събития, слънцестоенията и равноденствията са едни от най-важните за човешките култури по света и през цялата история.

Древните хора са знаели, че пътят на слънцето през небето, продължителността на дневната светлина и местоположението на изгрева и залеза се променят през цялата година. Те изграждат и почитат паметници, които проследяват пътя на Слънцето като Стоунхендж или пещерата "Утробата" в Родопите.

Днес знаем, че слънцестоенето е астрономическо събитие, причинено от наклона на оста на Земята и движението й в орбита около Слънцето.

Това е така, защото Земята не обикаля нашата звезда, въртейки се с ос, перпендикулярна на равнината на орбитата й. Вместо това нашето земно кълбо е наклонено по оста си с 23,44 градуса.

По време на юнското слънцестоене Земята е разположена така, че Северният полюс е наклонен най-много към слънцето. От Земята ще се вижда, че Слънцето грее директно над главата по обед на 23,44 градуса северно от екватора, по въображаемата линия, обграждаща земното кълбо, известна като Тропик на рака - кръстена на съзвездието Рак.

Нито един световен орган не е определил официален ден, от който да започва всеки нов сезон, а гледната точка или традициите определят сезоните по различни начини.

В метеорологията например лятото започва на 1 юни. И всеки ученик знае, че лятото започва, когато звънне последният училищен звънец.

И все пак 21 юни е може би най-широко признатият ден, в който започва лятото в Северното полукълбо и на който започва зимата в южната половина на земното кълбо. Няма нищо официално в това, но това е толкова дълготрайна традиция, че всички признаваме тази дата и очакваме по това време най-много топлина и светлина.


По материали от интернет